Η (ΔΙΟΛΟΥ ΗΡΩΪΚΗ) ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

REDARMY3

Γράφει ο Αντίοχος

Αυτές τις ημέρες χόρτασε το μάτι μας να βλέπει τη γνωστή εικόνα των σοβιετικών στρατιωτών που υψώνουν τη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ, τον Μάιο του 1945. Την έβαζαν και την ξαναέβαζαν οι σταλινικοί του ΚΚΕ, οι (δήθεν) μη σταλινικοί του ΣΥΡΙΖΑ, και οι πολλοί και διάφοροι κρυφοί θαυμαστές των… μουστακιών του «πατερούλη», για να τονίσουν τον αυξημένο ρόλο των ομοϊδεατών τους στη νίκη του ενιαίου καπιταλιστικού-κομμουνιστικού μετώπου.

REDARMY1

Λίγοι, όμως, γνωρίζουν την ιστορία αυτής της «ηρωικής» φωτογραφίας, που δεν είναι καθόλου μα καθόλου ηρωική. Την φωτογραφία την έβγαλε στις 2 Μαΐου 1945 ο σοβιετικός αξιωματικός Yevgeny Khaldei και για πρώτη φορά δημοσιεύθηκε στις 13 Μαΐου 1945 στο σοβιετικό περιοδικό Ogonyok και εν συνεχεία προωθήθηκε στους ανά τον κόσμο υποτακτικούς των σοβιετικών για προπαγανδιστικούς λόγους.

Ωστόσο, η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε δεν είναι η αυθεντική! Κατ’ αρχάς, η φωτογραφία είναι στημένη, προκειμένου να αποτυπωθεί η στιγμή στον φωτογραφικό φακό. Επίσης, ο πυκνός καπνός που φαίνεται στο βάθος προσετέθη μετά από άλλη φωτογραφία, για να φανεί ότι την ώρα που υψωνόταν η σημαία τάχα γίνονταν μάχες, άρα οι υψώσαντες τη σημαία ήταν… ήρωες, διότι διακινδύνευσαν κ.τ.λ.

Le drapeau de la victoire

Όμως, η σπουδαιότερη επέμβαση που έχει γίνει είναι στα δύο ρολόγια –ένα σε κάθε χέρι- που φορούσε ο στρατιώτης που στήριζε τον σημαιοφόρο, και ήταν προϊόντα ληστείας (οι σοβιετικοί αξιωματικοί και στρατιώτες διακρίθηκαν ιδιαίτερα σ’ αυτό το «σπορ», με την ανοχή του σταλινικού καθεστώτος…). Αργότερα, ο ίδιος ο φωτογράφος δήλωσε ότι διατάχθηκε να σβήσει το ένα ρολόι και ότι το έκανε ξύνοντας με μία βελόνα ένα από τα αρνητικά φιλμ.

Αυτά τα ολίγα περί των… ηρωικών προτύπων των σταλινικών ληστο-«απελευθερωτών» (που «απελευθέρωναν» τους ηττημένους από τα… ρολόγια τους – και όχι μόνον)!

REDARMY4