ΟΡΓΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟ: ΟΙ ΚΑΣΤΡΟ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ… ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΒΑΝΟΥΣ!

CASTRO

Πάει, τρελάθηκαν οι αδελφοί Κάστρο! Δεν εξηγείται αλλιώς, η απόφασή τους να δώσουν το δικαίωμα της ελευθέρας… εξόδου στους Κουβανούς. Μέχρι πρότινος, Ο Φιντέλ, ως καλός κομμουνιστής απαγόρευε τα ταξίδια των υπηκόων του στο εξωτερικό (με εξαίρεση το 1961, όταν τα επέτρεψε για λίγο καιρό, όταν άνοιξε τις φυλακές της Κούβας κι «έστειλε» όλους τους Κουβανούς εγκληματίες στην Αμερική).

Επιπλέον, από ένα σε δύο έτη αυξήθηκε η μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια παραμονής των Κουβανών στο εξωτερικό, χωρίς να χάσουν την προσωπική ιδιοκτησία τους που έχουν στην Κούβα και το δικαίωμα στη δωρεάν ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι Κουβανοί που θα φύγουν για το εξωτερικό, θα μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους εκεί κι αν στα 2 χρόνια τα βρούνε σκούρα θα μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Παραμένουν βέβαια οι περιορισμοί για όσους το επάγγελμά τους θεωρείται ότι έχει «ζωτική σημασία για το κράτος», όπως για παράδειγμα για τους γιατρούς, τους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς.

Έτσι, ατελείωτες ουρές σχηματίζονται καθημερινά στις νέες υπηρεσίες έκδοσης διαβατηρίων, από τους πολίτες της Κούβας, που βιάζονται να εγκαταλείψουν τον… «σοσιαλιστικό παράδεισο» των αδερφών Κάστρο. Πολλοί δε, ξεπουλάνε όσο-όσο τα περιουσιακά τους στοιχεία προκειμένου να αγοράσουν το πολυπόθητο εισιτήριο της… μεγάλης φυγής.

Με λίγα λόγια, οι Κάστρο «αποκομμουνιστικοποιούν» με (αργά) βήματα την Κούβα, κι αυτό το συμπέρασμα συνάγεται από τις ευρύτερες αλλαγές που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Πως αντιμετωπίζουν την κατάσταση στον Περισσό; Είναι σε… δίλημμα: να καταγγείλουν τους Κάστρο ως «ρεφορμιστές», «υπονομευτές του σοσιαλισμού» και «πράκτορες του ιμπεριαλισμού» ή να δράσουν με δυναμικότερο τρόπο και να στείλουν κατά την Κούβα ένα «Τάγμα Εφόδου» του ΠΑΜΕ, για να… συνετίσει τους… παραστρατημένους αδελφούς; Ιδού η απορία!