ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ Η… ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΣΔ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ

STALIN5

Ευκαιρία ψάχνουν τα γνωστά και ξεφωνημένα ορφανά του αρχιχασάπη Στάλιν, για να υμνήσουν το ίνδαλμά τους και ψάχνοντας όλο και κάτι βρίσκουν:

ΕΣΣΔ: 90 χρόνια από την ίδρυσή της 

«Πριν από 90 χρόνια, στις 30 Δεκέμβρη του 1922, στο θέατρο «Μπολσόι» στη Μόσχα, άρχισε τις εργασίες του το 1ο Συνέδριο των Σοβιέτ της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, το Συνέδριο που ίδρυσε το κράτος της Σοβιετικής Ένωσης.

Στο Συνέδριο πήραν μέρος 1.727 αντιπρόσωποι από τη Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία, 364 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας, 33 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λευκορωσίας και 91 από τη Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Υπερκαυκασίας (Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν). Τα κείμενα της Διακήρυξης και της Συμφωνίας για την ίδρυση της ΕΣΣΔ παρουσίασε στο συνέδριο ο Ι. Β. Στάλιν.

Η ίδρυση της ΕΣΣΔ, γεγονός κοσμοϊστορικής σημασίας, καθόρισε την ιστορία του 20ού αιώνα. Επέδρασε θετικά σε όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες, εντός και εκτός της Σοβιετικής Ένωσης. Η Σοβιετική Ένωση υπήρξε η μεγάλη απόδειξη για το τι μπορεί να πετύχει ένας λαός στο πλαίσιο της σχεδιασμένης οικονομίας, όπου το προλεταριάτο έχει συγκροτήσει το δικό του κράτος, χωρίς εκμεταλλευτές και με την εστίαση της ανάπτυξης στη βάση της ικανοποίησης των ανθρώπινων αναγκών και όχι στη βάση των κερδών των καπιταλιστών. Η ΕΣΣΔ υπήρξε η μεγάλη εκείνη δύναμη ανάσχεσης του ιμπεριαλισμού, το στήριγμα των φτωχών και καταπιεσμένων λαών, στάθηκε στο πλευρό όλων των εθνικοαπελευθερωτικών-αντιιμπεριαλιστικών και επαναστατικών κινημάτων, υπήρξε ο βασικός αιμοδότης της ανθρωπότητας ενάντια στις ορδές του ναζισμού και του φασισμού.

Με την ευκαιρία αυτής της επετείου παραθέτουμε ορισμένα βίντεο που έχουν «ανέβει» στο youtube με τον ύμνο της ΕΣΣΔ, με στιγμιότυπα από τη ζωή στην ΕΣΣΔ το 1947, αλλά κι αργότερα, καθώς και με σοβιετικά τραγούδια.

Ολόκληρος ο ύμνος της ΕΣΣΔ με φόντο πλάνα του Κρεμλίνου

Απόσπασμα ύμνου της ΕΣΣΔ από εκδήλωση στην Κόκκινη Πλατεία, παρουσία του Ι. Στάλιν το 1945

Η παρέλαση της Αντιφασιστικής Νίκης στην Κόκκινη πλατεία (σε έγχρωμη κόπια διάρκειας 18 λεπτών)

Βίντεο (έγχρωμο) για τη ζωή στη Σοβιετική Ένωση το 1947 (διάρκειας 37 λεπτών)

Τραγούδι «Οι νύχτες της Μόσχας»

Τραγούδι «Νοσταλγία για την ΕΣΣΔ», με ρεφρέν «Θα θελα πολύ να είμαι στη Σοβιετική Ένωση»

Τραγούδι «Η πατρίδα μου είναι η Σοβιετική Ένωση»

Τραγούδι «Από πού ξεκινάει η Πατρίδα»

Τραγούδι «Ιερός Πόλεμος» (από τη σοβιετική ταινία του 1985 «Η μάχη της Μόσχας»)

Τραγούδι «Γερανοί», που αναφέρεται στους αμέτρητους νεκρούς κόκκινους στρατιώτες του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου που έπεσαν στον αγώνα κατά του φασισμού

Τραγούδι «Στο χαράκωμα»

Το τραγούδι «Σκοτεινή νύχτα»

90 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ και 21 μετά τη διάλυσή της, η συντριπτική πλειοψηφία των λαών της ΕΣΣΔ, ακόμη και στις χώρες της Βαλτικής, όπου τα Κομμουνιστικά Κόμματα είναι απαγορευμένα, αναγνωρίζει και σε δημοσκοπήσεις την υπεροχή του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Αυτό το δείχνουν με συμβολικό τρόπο και οι δύο πρόσφατες παρακάτω φωτογραφίες (που τις παρουσιάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη).

Η μία είναι από το μνήμα του ηγέτη της ΕΣΣΔ, Ι. Στάλιν, στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του οποίου μπήκαν οι βάσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και η ΕΣΣΔ συνέτριψε το φασισμό και αναδείχτηκε σε υπερδύναμη.

Η άλλη είναι από το μνημείο που έστησαν οι σημερινές αρχές της Ρωσίας προς τιμή του Μ. Γιέλτσιν, ενός εκ των ηγετών της αντεπανάστασης, που αγωνίστηκε για τη διάλυση της ΕΣΣΔ».

Μέρες, λοιπόν, που είναι ας τους αφιερώσουμε κι εμείς ένα… τραγουδάκι, δικό τους τραγουδάκι, που ταιριάζει γάντι στην περίπτωσή τους: Το «Νοσταλγία για την ΕΣΣΔ» με ρεφρέν «Θα ήθελα πολύ να είμαι στη Σοβιετική Ένωση». Αλλά, πέρα από τα τραγούδια και χωρίς να έχουμε την πρόθεση να σας… στενοχωρήσουμε σύντροφοι, όσο κι αν νοσταλγείτε κι όσο κι αν θέλετε πολύ να βρεθείτε στη Σοβιετική Ένωση, πάει η Σοβιετική σας Ένωση, πάει ο σύντροφος Στάλιν, πάει και το σφυροδρέπανο. Τελειώσατε και μείνατε μονάχοι…

(ΥΓ): Όσο για τη «Σκοτεινή Νύχτα» σας, απαντάμε με ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ!