ΒΑΡΝΑΛΗΣ: Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ… ΒΟΥΛΓΑΡΟΦΡΟΣΥΝΗΣ;

BARNALHS

Ένα από τα βασικά στοιχεία της ιδεολογικής τρομοκρατίας της αριστεράς, από το 1974 μέχρι σήμερα, είναι και οι… ποιητές. Τρεις-τέσσερις, λοιπόν, σπουδαιοφανείς κομμουνιστές «ποιητές» (όπως ο Ρίτσος, ο Βάρναλης, ο Βρεττάκος, ο Λειβαδίτης κ.λπ.), βραβευμένοι με «βραβεία Λένιν» και «βραβεία Στάλιν», παρουσιάζονται από τους επιτήδειους στο ελληνικό κοινό ως… παγκόσμια αναγνωρισμένες αυθεντίες, ενώ παράλληλα «εξαφανίζονται» όλοι οι υπόλοιποι, οι μη κομματικοί, οι πραγματικοί Έλληνες ποιητές. Έτσι, κάθε χρόνο σε συλλόγους, σωματεία και σχολεία όπου κυριαρχούν μαρξιστές, έχουμε και μια… επέτειο κομμουνιστή ποιητή, π.χ. «έτος Γ. Ρίτσου» λόγω των 100 χρόνων από τη γέννησή του, «έτος Ν. Βρεττάκου» για τα 10 χρόνια από τον θάνατό του κ.ο.κ., ως προπαγανδιστική παγίδα για τους ανύποπτους.

Επ’ ευκαιρία, λοιπόν, της επετείου του θανάτου του κομμουνιστή ποιητή Βάρναλη, η «Αυγή» του έκανε αφιέρωμα:

«Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 16 Δεκεμβρίου του 1974.

Γεννήθηκε στον Πύργο (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας το 1884, όπου βίωσε το κλίμα του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Το επίθετό του, αν όχι καλλιτεχνικό δηλώνει καταγωγή από τη Βάρνα… Το 1919 πήγε στο Παρίσι με υποτροφία και παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας, φιλολογίας, κοινωνιολογίας και αισθητικής. Τότε προσχώρησε στον μαρξισμό και τον διαλεκτικό υλισμό και αναθεώρησε τις προηγούμενες απόψεις του για την ποίηση, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο…

Το 1935 πήρε μέρος ως αντιπρόσωπος των Ελλήνων συγγραφέων στο Συνέδριο Σοβιετικών Συγγραφέων στη Μόσχα και μετά εξορίστηκε στη Μυτιλήνη και τον Άγιο Ευστράτιο. Στην Κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ως μέλος του ΕΑΜ. Το 1956 τιμήθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και το 1959 τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν».

Ποιος ήταν, όμως, στην πραγματικότητα ο «μεγάλος ποιητής»; Και γιατί οι «σύντροφοι» αποφεύγουν να γράψουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη δραστηριότητά του επί κατοχής, παρά μόνο το γενικό κι αόριστο «έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος του ΕΑΜ»; Μήπως κάτι θέλουν να κρύψουν; Αναφέρει σχετικά στο βιβλίο του «Τετράδια Ημερολογίου 1939-1953», εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2005, ο γνωστός Έλληνας λογοτέχνης Γεώργιος Θεοτοκάς:

«Ο Κώστας Βάρναλης, τέως επίσημος ποιητής του Ελληνικού κομμουνισμού, επιδεικνύεται σε επίσημα τραπέζια στην Βουλγαρική πρεσβεία την στιγμή που η Βουλγαρική κυβέρνηση διακηρύττει ότι είναι εμπόλεμη στο πλευρό του Άξονα εναντίον της ΕΣΣΔ και που, ως εκ του περισσού, οι Βούλγαροι σφάζουν 30.000 Ρωμιούς στη Μακεδονία».