Ο «ΔΙΜΕΤΩΠΟΣ» ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΣΑΜΑΡΑ

manolis samaras

«Διμέτωπο αγώνα κατά Τσίπρα και ακροδεξιάς» αναγγέλλει το «Βήμα», ότι θα αρχίσει ο κατοχικός πρωθυπουργός Αντωνάκης Σαμαράς. Ιδού:

«…Την ίδια στιγμή η πίεση της Χρυσής Αυγής αυξάνεται προς τη ΝΔ σε περιφέρειες-κάστρα και γι’ αυτό επιλέγεται η υιοθέτηση μιας πιο σκληρής ατζέντας (δόγμα «νόμος και τάξη», μεταναστευτικό, «Ξένιος Ζευς», κ.ά.). Επίσης προκρίνεται η επιθετική ρητορική, όπως έγινε με την άκρως πολεμική ανακοίνωση του κόμματος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Παρά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε διμέτωπο και σε σύγκρουση τόσο με το κόμμα που ηγείται ο κ. Τσίπρας όσο και με τη Χρυσή Αυγή, τα κατ’ αυτόν δυο άκρα.

«Σήμερα τα δύο άκρα είναι ευδιάκριτα… και προσπαθούν να εμποδίσουν αυτό που με απλές λέξεις θέλει ο λαός: μια νοικοκυρεμένη χώρα σε μια φιλική προς την Ελλάδα Ευρώπη» είναι η άποψη του Πρωθυπουργού, όπως την εξέφρασε δημόσια προ ημερών στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Για να εξουδετερώσει αυτά τα άκρα θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή, όχι θέτοντάς την εκτός νόμου, αλλά με την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή των νόμων με βάση και τις προτάσεις του κ. Ευ. Βενιζέλου.

Αντίθετα, πιο πολιτική θα είναι η αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τον Πρωθυπουργό εξελίσσεται σε μια άκρως λαϊκιστική και αποκρουστική εκδοχή του παλαιού ΠαΣοΚ».

Μερικές σύντομες παρατηρήσεις:

1η) Τα δύο άκρα, λοιπόν, είναι η Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά Αντωνάκη Σαμαρά; Το ΚΚΕ που το βάζει; Μήπως στην… κεντροαριστερά; Ή μήπως δεν το συμπεριλαμβάνει στον «διμέτωπο αγώνα» γιατί το’ χει στο χέρι;

2η) Καλή η επίδειξη… μεγαλοψυχίας του Αντωνάκη, αλλά η αλήθεια είναι πως και να θέλει δε μπορεί να θέσει εκτός νόμου την Χρυσή Αυγή, γιατί δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.

3η) Ο «Ξένιος Ζεύς» δίνει την ψευδαίσθηση ότι κάτι κινείται στο μεταναστευτικό. Αλλά, η ψευδαίσθηση διαλύεται γρήγορα, γιατί απελάσεις δεν γίνονται.

4η) Η επέκταση της επιχείρησης «Ξένιος Ζεύς» στην επαρχία προϋποθέτει νέα «κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών». Δηλαδή, και νέες συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες. Άρα, τα όποια οφέλη (που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν υπάρχουν…) ισοφαρίζονται με τις ζημιές. «Μία η άλλη», που λένε και οι χαρτοπαίχτες.

5η) Η συγκυβέρνηση φανερά πάει χέρι-χέρι με τον ΣΥΡΙΖΑ στο «Αντιφασιστικό Μέτωπο» κατά της Χρυσής Αυγής, με αντισυγκεντρώσεις και τρομοκρατία από τους κουκουλοφόρους. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να γίνουν γρήγορα εκλογές, για να μην πάρει την «καυτή πατάτα» στα χέρια του και απομυθοποιηθεί, άρα είναι εν δυνάμει σύμμαχος της συγκυβέρνησης Σαμαρά στην προσπάθειά της να διατηρηθεί όσο μπορεί περισσότερο στην εξουσία. Άρα, εδώ δεν πρόκειται για «διμέτωπο», αλλά για κοκορομαχία με το ένα «άκρο» (ΣΥΡΙΖΑ) και πόλεμος μέχρις εσχάτων με το άλλο «άκρο» (Χρυσή Αυγή).

6η) Πλήρες αδιέξοδο! Αντωνάκη, λίγα είναι τα ψωμιά σου!

Αμαλία Κουτσαβίτη