ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

VOREIOSHPEIROS

Μήνυμα για την ανάλγητη στάση της συγκυβέρνησης του Μνημονίου με τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών, εξέδωσε ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, άξιος διάδοχος του γίγαντα του Ελληνισμού, Σεβαστιανού:

Εν Δελβινακίω τη 3ῃ Δεκεμβρίου 2012
Αριθ. Πρωτ. 97 – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ, έκανε τις ακόλουθες Δηλώσεις :

«Διερωτήθηκα αρκετές φορές μήπως αυτοί που εκάστοτε μας κυβερνούν έχουν παραφρονήσει. Γιατί μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί ἡ απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας, σύμφωνα με την οποία για να πάρει σύνταξη ένας Βορειοηπειρώτης πρέπει να διαμένει μονίμως στην Ελλάδα τουλάχιστον από εικοσαετίας!

Η απόφαση αυτή είναι όχι μόνο εξωφρενική, αλλά αυτόχρημα αντεθνική. 

Διότι υποχρεώνονται οι γέροντες Βορειοηπειρώτες, που επέμεναν και επιμένουν να ζουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους – ακόμη κι’ όταν εβίωναν τους απάνθρωπους διωγμούς του καθεστώτος του αλήστου μνήμης κομμουνιστή δικτάτορα Ενβὲρ Χότζα – να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τους τάφους των πατέρων τους, και να έλθουν να κατοικήσουν… μόνιμα στην Ελλάδα. Κι’ αυτό, πότε; Όταν πλήθη Αλβανών κατακλύζουν τα χωριά της Ελληνικής Βορειοηπειρωτικής Κοινότητος, καιροφυλακτώντας πότε θα αποκτήσουν τα σπίτια και τα κτήματα των Βορειοηπειρωτών, όταν θα φύγουν από τα πάτρια εδάφη με την προτροπή και τις… ευλογίες της Ελληνικής Πατρίδος !

Το είπα και άλλοτε. Το ξαναλέω και τώρα. Την απαράδεκτη αυτή απόφαση της Ελλάδος μόνο ἡ λέξη ντροπή μπορεί να την χαρακτηρίσει. Είναι μια απόφαση – δολοφόνος σε βάρος των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας. Επιτέλους, αν ἡ Ελλάδα για λόγους περιστολής των δαπανών φοβάται πως κάποιοι Βορειοηπειρώτες δεν δικαιούνται να παίρνουν σύνταξη, έχει τον τρόπο και τους μηχανισμούς να το εξακριβώσει. Το να περικόπτει, όμως τις συντάξεις όλων των Βορειοηπειρωτών με το πρόσχημα της οικονομίας είναι απαράδεκτο, είναι εξωφρενικό !

Κύριοι, προσέξτε ! Με την πλαδαρότητα της εξωτερικής πολιτικής από τις κατά καιρούς κυβερνήσεις, ἡ Ελλάδα έχασε την μισή Κύπρο και κινδυνεύει να χάσει και την Ελληνικότατη Θράκη. Τώρα, με την τακτική για τις συντάξεις κινδυνεύει να χαθεί ἡ Βόρειος Ήπειρος και να δικαιωθεί, δυστυχώς, ο Σαλὶ Μπερίσα, ο οποίος την θεωρεί, μαζί και με άλλες περιοχές μέχρι και την Πρέβεζα, ως τμήμα της … «Μεγάλης Αλβανίας»… Αναθεωρείστε, λοιπόν, αυτή την απαράδεκτη απόφαση το συντομώτερο δυνατόν. Γιατί οι καιροί τρέχουν και οι εχθροί της Ελλάδος καραδοκούν».

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)