ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ, Ο ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΟΙ «ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ»

JEWMUSEUM

Αυτές τις μέρες, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το Εβραϊκό Μουσείο (ή «Μουσείο Ανεκτικότητας»), απλωμένο σε μια έκταση 8.400 τ. μ. στην πόλη της Μόσχας, παρουσιάζοντας τη ζωή των Εβραίων στη Ρωσία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέσα από ιστορικά έργα, επιστολές καθώς και βιντεοσκοπημένου υλικού με μαρτυρίες Εβραίων που έχουν γεννηθεί στη Ρωσία και σήμερα ζουν σε διάφορες χώρες του κόσμου – κυρίως στην Αμερική και το Ισραήλ.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του Εβραϊκού Μουσείου, που κάνουν ειδική μνεία στο ότι οι Εβραίοι διώκονταν από το τσαρικό καθεστώς από τα τέλη του 18ου αιώνα, επιχειρούν να αποκρύψουν την εβραϊκή ρίζα του Λένιν! Αναφέρει σχετικά ο ανταποκριτής των Times του Λονδίνου, Ρότζερ Μπόγιερς, που έκανε το σχετικό ρεπορτάζ:

«Από το μουσείο λείπει η περιβόητη επιστολή της αδελφής του Λένιν που αναφέρει την χαμένη εβραϊκή ρίζα του Ρώσου ηγέτη. Η επιστολή, γραμμένη προς τον Ιωσήφ Στάλιν το 1932 από τη μεγαλύτερη αδελφή του Λένιν, την Άννα Ουλιάνοβα, αναφέρει ότι ο πατέρας απ’ τη πλευρά της μητέρας τους (ονόματι Ισραήλ Μπλανκ), ήταν ουκρανός Εβραίος που είχε ασπαστεί τον χριστιανισμό προκειμένου να ξεφύγει από την περιοχή όπου ήταν αναγκασμένοι να ζουν όλοι οι Εβραίοι και να έχει πρόσβαση σε ανώτερη μόρφωση. Η περιοχή εκείνη, γνωστή ως «Όρια Εγκατάστασης», αποτελούσε το 20% της τσαρικής ευρωπαϊκής Ρωσίας και αντιστοιχούσε στις περιοχές που σήμερα αποτελούν τμήματα της Λιθουανίας, της Λευκορωσίας, της Πολωνίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας και της Δυτικής Ρωσίας. Αντιθέτως, το Μουσείο δεν αποκρύπτει καθόλου την, πιο ξεκάθαρα εβραϊκή πάντως, καταγωγή του έτερου ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης, Λέον Τρότσκι, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Λεβ Νταβίντοβιτς Μπρόνσταϊν, πέμπτο παιδί του εύπορου εβραίου αγρότη Νταβίντ Λεοντίγεβιτς Μπρόνσταϊν. Ο ηγέτης του Κόκκινου Στρατού και μελλοντικό θύμα δολοφονίας στο Μεξικό από έναν Ισπανό κομουνιστή, όργανο του Στάλιν, γεννήθηκε στο χωριό Γιάνοφκα της Ουκρανίας.

Η αποκάλυψη στο ελληνικό κοινό για την εβραϊκότητα του Λένιν, με ατράνταχτες αποδείξεις, έγινε για πρώτη (και μόνη) φορά στο εξαιρετικό βιβλίο του εκπαιδευτικού – ιστορικού Γ. Δημητρακόπουλου, με τον ευρηματικό τίτλο «Λένιν, ο εγγονός του Ισραήλ».

Για ποιο λόγο οι ίδιοι οι Εβραίοι αποκρύπτουν το γεγονός ότι ο Λένιν ήταν δικός τους άνθρωπος, ενώ δεν κάνουν το ίδιο με τον Τρότσκι; Διότι, όλος ο κόσμος ξέρει ότι ο Τρότσκι ήταν Εβραίος και τυχόν απόκρυψη της αλήθειας δεν έχει κανένα νόημα. Αντίθετα, ο ίδιος ο Λένιν έκρυβε από την αρχή την εβραϊκή του καταγωγή, για να μη δώσει λαβή στους αντιπάλους του καθεστώτος, που το κατηγορούσαν ως δημιούργημα των Εβραίων. Και η αποκάλυψη ότι εκτός όλων σχεδόν των υπολοίπων στελεχών του μπολσεβικισμού, ήταν και ο ίδιος ο αρχηγός του Εβραίος, θα επιβεβαίωνε πλήρως την προπαγάνδα των Τσαρικών. «Η αναφορά στα μη ρωσικά στοιχεία της καταγωγής του δεν επιτρεπόταν. Κανείς δε γνώριζε πως οι παππούδες του Λένιν δεν ήταν Ρώσοι, εκτός από κάποιους καλά πληροφορημένους παλαίμαχους μπολσεβίκους», παρατηρεί ο Robert Service στην βιογραφία του Λένιν. Σήμερα, το Εβραϊκό Μουσείο αποκρύπτει την πραγματική καταγωγή του Λένιν, για τον… ίδιο λόγο. Δε θέλει να δώσει επιχειρήματα στους Ρώσους εθνικιστές, που υποστηρίζουν –και πολύ σωστά- ότι τα βάσανα που τράβηξε ο λαός τους για 70 και πλέον χρόνια οφείλονται σε ανθρώπους της συγκεκριμένης φυλής.

Τέλος, να πούμε πως η ίδρυση του Εβραϊκού Μουσείου της Μόσχας χρηματοδοτήθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος από τον Εβραίο «ολιγάρχη» Βίκτωρ Βέξελμπεργκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Ρωσία, με προσωπική περιουσία που φτάνει τα 15 δισ. ευρώ. Τώρα, πως γίνεται και όλοι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στη Ρωσία, οι αποκαλούμενοι «ολιγάρχες», είναι Εβραίοι, ε αυτό πια είναι ένα μεγάλο… μυστήριο, που αδυνατώ να απαντήσω…

Αμαλία Κουτσαβίτη