ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε ή σας διαφεύγει, αλλά στις 9 Νοεμβρίου είναι η «παγκόσμια ημέρα κατά του φασισμού και του αντισημιτισμού» και κάποιοι είπαν το εκμεταλλευθούν δεόντως –ένεκα της Χρυσής Αυγής- για να κάνουν προπαγάνδα, αλλά και να… κερδίσουν κιόλας (το τερπνόν μετά του ωφελίμου…).

Έτσι, με σύνθημα «Έλα να δεις τι θα πει φασισμός», η κινηματογραφική εταιρεία  NEW STAR κάνει θεματικό κινηματογραφικό αφιέρωμα από 8 έως 14 Νοεμβρίου, στον κινηματογράφο «Τιτάνια», που διαφημίζεται δεόντως από τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Βέβαια, οι θεατές θα δουν «τι θα πει φασισμός», με «κόκκινα γυαλιά», καθώς οι ταινίες που θα δουν θα είναι κατά κύριο λόγο σοβιετικές (και όσες δεν είναι τέτοιες θα είναι οπωσδήποτε κομμουνιστικές από διάφορες χώρες). Αναφέρει σχετικά ο διανομέας των ταινιών:

«Η δράση και οι εξεγέρσεις των Κομουνιστικών Κομμάτων της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, και της Ιταλίας, τα όσα υπέστησαν όποιοι διακατέχονταν από φιλελεύθερες και αντιφασιστικές ιδέες, ο διωγμός των Εβραίων, οι κοινωνικές συνέπειες του φασισμού, τα τραύματα, σωματικά και ψυχικά, αλλά και τα συντρίμμια που άφησε πίσω του από όποια χώρα πέρασε, είναι μερικοί μόνο από τους θεματικούς πυλώνες, πάνω στους οποίους στηρίζεται το αντιφασιστικό αφιέρωμα της New Star».

Να και κάποιες από τις κομμουνιστικές ταινίες που θα προβληθούν:

Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ / Obyknovennyy fashizm, Σκηνοθέτης: Μιχαήλ Ρομ
Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ, Σκηνοθεσία: Γιούρι Ράιζμαν
ΣΑΛΟ, 120 ΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΣΟΔΟΜΑ  / Salo, or the 120 Days of Sodom,  Σκηνοθέτης:      Πιερ Πάολο Παζολίνι
ΈΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ/Come and See, Σκηνοθέτης: Έλεμ Κλίμοφ
ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΡΛΟ / The Tin Drum, Σκηνοθέτης: Βόλκερ Σλόντορφ
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΚΤΑΤΩΡ / The great dictator, Σκηνοθεσία: Τσάρλι Τσάπλιν
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ  (1973), Σκηνοθεσία: Σ. Πουμιάνσκαια
ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ / Ivan’s Childhood, Σκηνοθέτης: Αντρέι Ταρκόφσκι
ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ /(The Star), Σκηνοθεσία: Nikolai Lebedev
ΜΟΛΩΧ  (MOLOCH), Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Σοκούρoφ
Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ  (1983), Σενάριο/Σκηνοθεσία: Β. Βερμισεβα, Α. Μαριάμοβ
Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ  (1984), Σενάριο/Σκηνοθεσία: Β. Μπελιάεβ, Ι Βένζερ, Ι Ποσσέλσκι

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ταινίες θα αρχίζουν με ανάκρουση του σοβιετικού ύμνου και θα τελειώνουν με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του «πατερούλη» Στάλιν. Όσοι «πιστοί» προσέλθετε…