GUARDIAN: ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ!

Και πάλι με την Ελλάδα και την Χρυσή Αυγή ασχολείται ο βρετανικός κολοσσός του τύπου Guardian, αγαπημένο έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ, που σπεύδει αμέσως να δημοσιεύσει τα παραληρήματά του. Κι όπως έκανε και τις προηγούμενες φορές η μεγαλοεφημερίδα του βρετανικού κατεστημένου και των Εγγλέζων αριστοκρατών-λόρδων χρησιμοποιεί επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Τυχαίο; Δε νομίζω!

Ο λόγος της συνεχούς ενασχόλησης των ευρωπαϊκών εντύπων με τις ελληνικές εξελίξεις δεν έχει να κάνει βεβαίως με το δράμα του ελληνικού λαού, με το οποίο ασχολούνται εντελώς επιδερμικά, αλλά με τον φόβο τους για το μέλλον του ελληνικού πολιτικού συστήματος, το οποίο βλέπουν μέρα με την ημέρα να καταρρέει. Και βέβαια, έχουν πάρει χαμπάρι αυτό που έρχεται και γι’ αυτό αναρωτιούνται αν μετά την αναπόφευκτη κάποια στιγμή επικράτηση του «δικού τους παιδιού» (ΣΥΡΙΖΑ) θα ’ρθει η Χρυσή Αυγή. Να και το άρθρο και τα συμπεράσματα δικά σας:

Η Ελληνική δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο και το μεγαλύτερο μέρος της υπαιτιότητας βρίσκεται στην σκληρή στάση της ΕΕ 
«Όταν αυτοί οι σατυρικοί Σκανδιναβοί τρελλάρες, απένειμαν το Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έλεγαν σε όλους ένα αστείο, καθώς επαινούσαν την δέσμευσή της για «συμφιλίωση, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα». Αν η αιτιολογική αναφορά της επιτροπής του 2012 ήταν κάτι διαφορετικό από μια παρωδία, θα είχατε διαβάσει τις καταγγελίες της ανόδου της καταπιεστικής κρατικής εξουσίας και του νεοναζισμού στην Ελλάδα από τους αρμόδιους ευρωπαίους Επιτρόπους εδώ και πολύ καιρό.

Η ΕΕ καταγγέλλει απειλές για την ελευθερία του λόγου στην Ουγγαρία του Viktor Orbán με σθένος. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ανησυχούν και έχουν λόγο για αυτό, για την τύχη των ανεξάρτητων θεσμών που στέκονται στο δρόμο του δημαγωγικού καθεστώτος. Παρατηρούν το φασιστικό στοιχείο στο φλερτ της νέας ουγγρικής δεξιάς με αντισημιτικά και αντι-Ρομά μίση και την προθυμία της να επιδοθεί στην ρεβανσιστική φαντασίωση ότι η Ουγγαρία μπορεί να ανακτήσει τα εδάφη που έχασε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για την μοίρα της ελληνικής δημοκρατίας υπάρχει σιωπή, όμως, υπάρχουν πολλά για τα οποία οι ηγέτες της Ευρώπης θα μπορούσαν να μιλήσουν…

Η αστυνομική βαρβαρότητα είναι άλλο ένα σημείο πίεσης, αναμφίβολα. Η ελληνική αριστερά κάνει επίμονες καταγγελίες για συνεργασία μεταξύ των δήθεν δυνάμεων του νόμου και της τάξης με τους κακοποιούς του κινήματος της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Η Guardian έχει βγάλει ρεπορτάζ ότι η αστυνομία έχει χτυπήσει αντιφασίστες διαδηλωτές, αφότου αυτοί είχαν αντιμετωπίσει την Χρυσή Αυγή..Ναι, ξέρω ότι οι αριστεροί τους αποκαλούν όλους «φασίστες» από τους διευθυντές τους μέχρι τις μαμάδες και τους μπαμπάδες τους, αλλά καθώς η Χρυσή Αυγή χτίζει ένα μαζικό κίνημα, ενώ παρελαύνει κάτω από την σβάστικα, ο όρος είναι σωστός σε αυτή την περίπτωση.

Την επόμενη ημέρα, η ελληνική κρατική τηλεόραση αντικατέστησε τον Κώστα Αρβανίτη και την  Μαριλένα Κατσίμη, τους παρουσιαστές του πρωινού ενημερωτικού προγράμματος, αφού είπαν στα στελέχη. ότι έχουν προγραμματίσει να παρακολουθήσουν τους ισχυρισμούς της Guardian… Όλοι οι Έλληνες δημοσιογράφοι που μίλησα, μου τόνισαν ότι η Αθήνα δεν ήταν Πεκίνο, ούτε Τεχεράνη, αλλά περιέγραψαν πώς οι φιλελεύθερες βεβαιότητες που κάποτε υπήρχαν, σήμερα εμφανίζονται διάτρητες. Η Helena Smith, η υπέροχη  ανταποκριτής μας  στην Αθήνα, λέει ότι αισθάνεται σαν να στέκεται σε κινούμενη άμμο. Αν ο κεντρώος συνασπισμός αποτύχει  και οι τιμωρητικές  απαιτήσεις της τρόικας  καταδικαστούν σε αποτυχία, τότε η αριστερή αντιπολίτευση του Σύριζα, πιθανότατα θα αναλάβει. Μετά από αυτό, μήπως η Χρυσή Αυγή; Κανείς δεν ξέρει. Τίποτα δεν είναι αδιανόητο σε ένα κλίμα φόβου και απόγνωσης.

Κάποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι οι παλιές συμμαχίες μεταξύ ακραίων πολιτικών και ακραίων θρησκευτικών κινημάτων αναβιώνουν. Ως εκ τούτου, τον περασμένο μήνα, Χριστιανοί φανατικοί και νεοναζί (και η διαφορά μεταξύ των δύο είναι μια χαρά) διαμαρτυρήθηκαν για ένα «βλάσφημο» έργο με έναν ομοφυλόφιλο θέμα στην Αθήνα. Η διοίκηση του θεάτρου τράβηξε τα δέοντα. Η ελληνική τηλεόραση έκοψε μια σκηνή από το Downton Abbey που έδειχνε ένα gay φιλί. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί, αλλά μια χώρα που λογοκρίνει το Downton Abbey για οποιοδήποτε λόγο, εκτός από τη λογοτεχνική άποψη, βρίσκεται σε σοβαρό πρόβλημα.

Οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές δεν καταλαβαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε κάποτε μια απόδραση σε ένα φιλελεύθερο μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης. Όταν επισκέφθηκα την Αθήνα στις αρχές του 1980, οι γέροι μπορούσαν να θυμηθούν πως πολεμούσαν στην ναζιστική κατοχή και οι νέοι είχαν μεγαλώσει ενώ πολεμούσαν την δικτατορία των συνταγματαρχών. Η προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμαινε αντίο σε όλα αυτά. Τώρα η φτώχεια, ο φόβος, η καταστολή και η κατάσταση εκφοβισμού ξαναγύρισαν».