Βενιζέλος στα «μεγάλα αφεντικά»: big problem η Χρυσή Αυγή

Στα πρόθυρα ολοκληρωτικής κατάρρευσης είναι το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του, Ευ. Βενιζέλος, βρήκε το αντίδοτο: μια επίσκεψη στις ΗΠΑ για συναντήσεις με τα μεγάλα αφεντικά, παροχή διαβεβαιώσεων ότι θα είναι –όπως πάντα- καλό και υπάκουο παιδί (his master voice), και λήψη οδηγιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου Χρυσή Αυγή! Ιδού το πρόγραμμά του:

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την πρώτη ημέρα της ολιγοήμερης επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα, είχε συναντήσεις στο Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στη συνάντηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του IIF, Τσαρλς Νταλάρα και τον γενικό διευθυντή του τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του IIF, Τζέφρι ‘Αντερσον… Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε, επίσης, με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντέιβιντ Λίπτον, ο οποίος αντικαθιστά την Κριστίν Λαγκάρντ, που βρίσκεται εκτός ΗΠΑ. Παρόντες στη συνάντηση ήταν η υποδιευθύντρια του ΔΝΤ, Νεμάτ Σαφίκ και ο σύμβουλος του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Μαρκ Φλάναγκαν. Τη Δευτέρα, τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάελ Μπρέιναρντ, το βοηθό υφυπουργό Οικονομικών Κρίστοφερ Σμαρτ, καθώς και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν. Ακολούθως, ο κ. Βενιζέλος θα είναι κεντρικός ομιλητής σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώνει το γνωστό αμερικανικό think-tank «Brookings Institution», με θέμα: η κρίση σε Ελλάδα και Ευρωζώνη και ο ρόλος των ΗΠΑ».

Μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών επαφών του, ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, όπου αποκάλυψε τα τέσσερα αγκάθια της κατοχικής κυβέρνησης των Αθηνών, όπως τα έθεσε στα μεγάλα αφεντικά:

«Κατ’ αρχάς, απάντησα σε ερωτήσεις για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, για την κυβερνητική σταθερότητα, γιατί πρέπει να πείσουμε διεθνώς ότι έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση. Τους εξήγησα το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που έχει η χώρα, την αντίδραση της κοινωνίας, το πρόβλημα κοινωνικής συνοχής, την άνοδο της ακροδεξιάς και των φιλοφασιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα».