Ο Καμμένος καίγεται, ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται και η Χρυσή Αυγή κερδίζει!

Πριν από λίγες ημέρες, στο «Βήμα» -και πιο συγκεκριμένα στη στήλη «Βηματοδότης- δημοσιεύθηκε η «εμπιστευτική» πληροφορία ότι ο Γ.Γ. της Χρυσής Αυγής ετοιμάζει σχέδιο αποσταθεροποίησης, με παραιτήσεις βουλευτών του και των αναπληρωματικών τους, προκειμένου να γίνουν εκλογές στις συγκεκριμένες περιφέρειες και ν’ ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της συγκυβέρνησης. Μάλιστα, για το ενδεχόμενο αυτό ρωτήθηκε ο Γ.Γ. της Χρυσής Αυγής τις επόμενες ημέρες από το δημοσίευμα (στο κανάλι Kontra) και φρονίμως ποιών δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και απέκλεισε το ενδεχόμενο των παραιτήσεων.

Τελικά, ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος, ζήτησε με συνέντευξή του (στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος») από τον Αλ. Τσίπρα να παραιτηθούν οι βουλευτές των κομμάτων τους καθώς και οι αναπληρωτές τους, για να προκληθούν εκλογές: «Εμείς καταρχήν δίνουμε και θα δώσουμε τη μάχη μέσα κι έξω από τη Βουλή, αλλά μπορούμε να μπλοκάρουμε τα μέτρα και την παράδοση της χώρας και του ελληνικού λαού, προκαλώντας εκλογές. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαιτείται η παραίτηση 60 βουλευτών και των αναπληρωματικών τους. Με τους 20 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τους αναπληρωματικούς τους, καλώ τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να προχωρήσει και αυτός στις παραιτήσεις των βουλευτών και των αναπληρωματικών τους στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για να προκληθούν έτσι πρόωρες εκλογές».

Η πρόταση Καμμένου αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντέδρασε αμήχανα και με σημαντική καθυστέρηση, δια στόματος του εκπροσώπου τύπου του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη θέση του, αυτή η κυβέρνηση να καταρρεύσει από τους αγώνες των πολιτών. Το κόμμα μας είναι πολύ επιφυλακτικό έως απολύτως αρνητικό στην πρόταση του κ. Π. Καμμένου».

Τα συμπεράσματά που μπορεί να εξαχθούν από την όλη υπόθεση είναι τα εξής:

1ο) Το κόμμα Καμμένου νιώθει ότι βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι δε ζήτησε να συμβάλουν στην προσπάθεια και τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Και βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που το κόμμα Καμμένου ερωτοτροπεί με τον ΣΥΡΙΖΑ (και που εισπράττει… χυλόπιτα).

2ο) Ο Π. Καμμένος βρίσκεται σε μεγάλη σύγχυση και «πιάνεται από τα μαλλιά του» προκειμένου να βρίσκεται στην επικαιρότητα με κάθε τρόπο, με σκοπό να διασωθεί πολιτικά. Βλέπει ότι αργά ή γρήγορα (μάλλον το δεύτερο θα ισχύσει) θα φανεί η ιδεολογική του γύμνια και ο καιροσκοπικός χαρακτήρας του νεφελώδους μορφώματός του και θα συνθλιβεί –κυρίως- από την Χρυσή Αυγή. Προσπαθεί, λοιπόν, να αποφύγει το αναπόφευκτο, αλλά δεν θεωρούμε πιθανό να τα καταφέρνει.

3ο) Ο ΣΥΡΙΖΑ πανικοβάλλεται σε κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή αυτής της πολύ «βολικής» γι’ αυτόν  συγκυβέρνησης και στο να κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Έτσι, αντιδρά σπασμωδικά και φανερά ευθυνόφοβα. Αυτό βεβαίως το βλέπουν οι ψηφοφόροι, γι’ αυτό και το κόμμα του Τσίπρα δεν ανεβάζει τα ποσοστά του – όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

4ο) Όπως δείχνουν τα πράγματα, η μόνη πολιτική δύναμη που κερδίζει και που θα συνεχίσει να κερδίζει είναι η Χρυσή Αυγή. Ας γίνει έτσι για το καλό του λαού και της πατρίδας…

Αμαλία Κουτσαβίτη