Ο Κάστρο ανοίγει τα σύνορα της Κούβας – Τελειώνει ο κομμουνισμός ή έχει γενέθλια και θέλει να γιορτάσει… μόνος;

Σε… επαναστατικές αλλαγές προχωράει η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο στην Κούβα. Στα πλαίσια μεταρρύθμισης της νομοθεσίας περί μετανάστευσης, από τις 14 Ιανουαρίου του 2013 καταργείται η άδεια εξόδου από τη χώρα (η οποία δινόταν μόνο σε υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη και υποχρεωτικά στους αθλητές που εκπροσωπούσαν τη χώρα σε διεθνείς αγώνες – πολύ πρόσφατα τρεις Κουβανοί ποδοσφαιριστές ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα που έπαιζε η ομάδα τους-, κι έτσι οι Κουβανοί που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα θα χρειάζονται πλέον μόνο το διαβατήριό τους!

Επίσης, η διάρκεια της παραμονής στο εξωτερικό παρατείνεται από 11 σε 24 μήνες, σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ 90 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας.

Εδώ δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή η Κούβα αλλάζει αργά αλλά σταθερά και πολύ γρήγορα ο κομμουνισμός θα γίνει παρελθόν, ή ισχύει και στην περίπτωση του Κάστρο το ανέκδοτο που έλεγαν για τον Χόνεκερ (ο Χόνεκερ άνοιξε τα σύνορα γιατί έχει γενέθλια και θέλει να τα γιορτάσει… μόνος).

Αμαλία Κουτσαβίτη