Π. Τσίμας: Ο πρώην «σύντροφος με τα κόκκινα»

Μιλώντας προχθές στο κανάλι mega -από το οποίο μας παραπληροφορεί καθημερινά- για το επεισόδιο στη βουλή για τους κλέφτες, ο «πολύς» Παύλος Τσίμας μίλησε με απαξιωτικό τρόπο για τους «κυρίους με τα μαύρα».  Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, ο σύντροφος Τσίμας ήταν επαγγελματίας κομμουνιστής δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» και αργότερα της εφημερίδας «Πρώτη» (επί εποχής του ενιαίου Συνασπισμού, με το ΚΚΕ μέσα) και μετά το 1990 ανακάλυψε τη… γοητεία της μπουρζουάδικης «ελεύθερης» τηλεόρασης (ιδιοκτησίας του επίσης πρώην (;) κομμουνιστή Μπόμπολα). Με την ευκαιρία, ας θυμηθούμε κάποιες παλιές στιγμές «δόξας» του τότε «συντρόφου με τα κόκκινα» και νυν «έγκριτου» τηλεαναλυτή του κατ’ εξοχήν καθεστωτικού καναλιού mega.

Είναι η περίοδος αμέσως μετά τη φοβερή πυρηνική έκρηξη στο Τσέρνομπιλ και τα εδώ τσιράκια της Μόσχας προσπαθούσαν να πείσουν τους Έλληνες ότι «έλα μωρέ δεν τρέχει τίποτα, ένα μικρό ατυχηματάκι ήτανε»:

«Η εμπιστοσύνη στην απόλυτη ειλικρίνεια των σοβιετικών αρχών θα διατηρηθεί και μετά την πανηγυρική (αλλά ελεγχόμενη) αυτοκριτική των τελευταίων. Οπλισμένος με την απόφαση του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΣΕ, με την οποία αναγνωρίστηκαν «λάθη» κι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε αξιωματούχους, ο Παύλος Τσίμας ξεσπαθώνει στις 24.7.86:

«Ξέρουμε τώρα με ακρίβεια πώς φτάσαμε στο ατύχημα στο Τσερνομπίλ. Ξέρουμε, επίσης με ακρίβεια, τα όρια της μόλυνσης που προκλήθηκε και που περιορίζεται σε μια ακτίνα γύρω από το Τσερνομπίλ, χωρίς να δικαιολογεί τις εξάρσεις του κομπογιαννίτικου πανικού που ταλαιπώρησαν την ελληνική κοινή γνώμη».

Για τον ίδιο δημοσιογράφο, η (πολιτική) απόφαση του καθοδηγητικού οργάνου του ΚΚΣΕ ισοδυναμεί όχι μόνο με «απόδειξη ότι όλη εκείνη η εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης που ξεσηκώθηκε τις μέρες του ατυχήματος ήταν μια καλοστημένη πολιτική επιχείρηση κατά της Σοβ. Ένωσης και της Ειρήνης στον κόσμο», αλλά και κλείνει το κεφάλαιο της επικινδυνότητας των πυρηνικών αντιδραστήρων:

«Το ατύχημα, λοιπόν, οφείλεται σε μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων, σε παραλείψεις και παρακινδυνευμένες ανθρώπινες ενέργειες. Κι αυτό σημαίνει ότι τα πυρηνικά ατυχήματα δεν είναι μοιραία, δεν αποτελούν μια υπεράνθρωπη, αδυσώπητη απειλή. Ο κίνδυνος μπορεί να ελεγχθεί».

(Τα παραπάνω είναι πιστή αντιγραφή από αφιέρωμα του «Ιού» της Ελευθεροτυπίας», με τίτλο: «Η υπαρκτή παραπληροφόρηση του 1986 – Το ελληνικό Τσερνομπίλ»).