Α. Σαμαράς στην Handelsblatt: Η Ελλάδα είναι σαν τη Βαϊμάρη

Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt έδωσε ο πρωθυπουργός της τριμερούς μνημονιακής συγκυβέρνησης Α. Σαμαράς. Κι όπως ήταν φυσικό, αρχικά κινδυνολόγησε ασύστολα (όπως ακριβώς έκαναν και οι προκάτοχοί του) λέγοντας πως: «Το κλειδί είναι η ρευστότητα, για αυτό είναι τόσο σημαντική η επόμενη δόση. Χρήματα υπάρχουν έως τα τέλη Νοεμβρίου. Μετά το ταμείο θα έχει αδειάσει». Στη συνέχεια, μιμούμενος τον αλήστου πολιτικής μνήμης Κ. Καραμανλή (τον επονομαζόμενο και «κουφό εθνάρχη»), επανέλαβε το σύνθημα «μετά από μένα το χάος»: «Η Ελλάδα βρίσκεται προ της μεγαλύτερης ίσως πρόκλησής της. Εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει μας περιμένει το χάος».

Τέλος, ο κατοχικός πρωθυπουργός παρομοίασε τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα με τη Βαϊμάρη («η κοινωνική συνοχή κινδυνεύει λόγω της αυξανόμενης ανεργίας όπως στη Γερμανία στο τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης») και επίσεισε τον κίνδυνο της Χρυσής Αυγής και της άκρας αριστεράς (με την οποία όμως συνεργάζεται κατά της Χρυσής Αυγής): «Η κοινωνία απειλείται ως σύνολο από λαϊκιστές της άκρας Αριστεράς και από την άνοδο ενός ακροδεξιού, θα μπορούσε κανείς να πει φασιστικού, νεοναζιστικού κόμματος».

Κι όπως φαίνεται Αντώνη, η «δημοκρατία 1974» θα έχει την ίδια τύχη με τη «δημοκρατία της Βαϊμάρης». Και όπως φαίνεται δε θα την κλάψει κανείς!

Αμαλία Κουτσαβίτη