Η Τουρκία χτύπησε στόχους εντός Συριακού εδάφους

Η Τουρκία βομβάρδισε σήμερα στόχους εντός του συριακού εδάφους σε αντίποινα για τηνεπίθεση με όλμους που προέρχονταν από τη Συρία και προκάλεσε τον θάνατο πέντε αμάχων σε τουρκική παραμεθόριο κοινότητα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η επίθεση αυτή αποτελεί μία άμεση απάντηση των ενόπλων δυνάμεών μας, οι οποίες βομβάρδισαν κατά μήκος της μεθορίου στόχους που είχαν εντοπισθεί από τα ραντάρ», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Ερντογάν.

Έκτακτη σύγκληση των μελών του συγκαλεί το ΝΑΤΟ μετά την συριακή επίθεση

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρόκειται να συναντηθούν εσπευσμένως έπειτα από τις βολές όλμου, προερχόμενες από τη Συρία, οι οποίες έπληξαν σήμερα παραμεθόριο κοινότητα της Τουρκίας, προκαλώντας αντίποινα από τουρκικής πλευράς, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου είχε επαφή με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και «αποφασίσθηκε να συνεδριάσει λίαν συντόμως το συμβούλιο του ΝΑΤΟ», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Ερντογάν.

Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του επιβεβαίωσε επίσημα πως οι πρεσβευτές των χωρών μελών του θα συνεδριάσουν στις 00:30 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες, βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού της Συμμαχίας, για να διαβουλευθούν γύρω από τις εξελίξεις μετά την συριακή επίθεση με όλμους κατά της Τουρκίας.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν καταδίκασε την επίθεση με όλμους κατά του τουρκικού εδάφους

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε στον Τούρκο ΥΠΕΞ πως καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση με όλμους που δέχθηκε η χώρα αυτή στα νοτιοανατολικά της από τη Συρία, με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε κατοίκων, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Ο Ράσμουσεν «συνομίλησε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου και εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του για το συμβάν», πρόσθεσε η εκπρόσωπός του Οάνα Λουνέσκου.

«Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρακολουθεί από κοντά και με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση», τόνισε η ίδια.

Ο Ράσμουσεν εξέφρασε στον Νταβούτογλου «τα ειλικρινή συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη του προς τις οικογένειες και τους οικείους των νεκρών και των τραυματιών, αλλά και προς το σύνολο του τουρκικού λαού», τόνισε.

Νωρίτερα, ο Νταβούτογλου είχε ενημερώσει μετά την επίθεση τον Ράσμουσεν, ο οποίος έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη πως το ΝΑΤΟ δεν έχει μεν πρόθεση να επέμβει στη Συρία, όμως είναι έτοιμη να υπερασπισθεί την Τουρκία, ως κράτος μέλος του, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

http://www.capital.gr