Στο φως ο κομμουνιστικός χαφιεδισμός στην Α. Γερμανία…

Επιχείρηση συναρμολόγησης των σκισμένων φακέλων πολιτών της Στάζι.  Τη διαβόητη Στάζι την θυμάστε; Αυτό τον καιρό η δράση της φοβερής αυτής υπηρεσίας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, εξαιτίας της επιχείρησης συναρμολόγησης των σκισμένων (σε 600 εκατομμύρια μικρά χαρτάκια!) της αρχείων-φακέλων των πολιτών της Α. Γερμανίας, με ειδικό πρόγραμμα τύπου «παζλ» ηλεκτρονικού υπολογιστή, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Βερολίνου.

Πρόκειται για 45 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία σκίστηκαν βιαστικά από πράκτορες της Στάζι αμέσως μετά το γκρέμισμα του Τείχους του Βερολίνου. Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι του κομμουνιστικού καθεστώτος πήραν εντολή να βάλουν σε μηχανήματα και να κόψουν σε μικρά κομματάκια όλα τα έγγραφα που σχετίζονταν με τη δράση της μυστικής υπηρεσίας, και αφού ολοκληρωθεί το κόψιμο να τα βάλουν σε σάκους και να τα κάψουν. Επειδή όμως «κόλλησαν» τα μηχανήματα, οι πράκτορες αναγκάστηκαν να τα σκίσουν με τα χέρια τους, ενώ δεν πρόλαβαν να τα κάψουν κιόλας γιατί ο κόσμος κατευθυνόταν απειλητικά προς το κτίριο της Στάζι. Έτσι, αναγκάστηκαν να τα παρατήσουν μέσα στους σάκους, στα υπόγεια του κτιρίου για να προλάβουν να εξαφανιστούν.

Οι Ανατολικογερμανοί περιμένουν με ανάμεικτα συναισθήματα την ολοκλήρωση του παζλ. Άλλοι με αγωνία για να μην αποκαλυφθεί ο χαφιεδίστικος ρόλος τους (η Στάζι απασχολούσε 91.000 μόνιμους χαφιέδες και 175.000 έκτακτους), κι άλλοι πολλοί (κοντά στα 17 εκατομμύρια πολίτες!) για να πληροφορηθούν τις σε βάρος τους δραστηριότητες των πραιτοριανών του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Πάντως, λέγεται πως τα βασικότερα έγγραφα της Στάζι (όχι τους φακέλους των πολιτών, αλλά αυτά που αφορούσαν τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες) τα κράτησαν ατόφια οι ανώτατοι αξιωματούχοι και έτσι τα παρέδωσαν στην CIA…