Τα «οχυρά του Χότζα», το «Σπίτι του Λαού» της Παπαρήγα κι οι ευκαιρίες αξιοποίησης της «κομμουνιστικής περιουσίας»

Μια έξυπνη ιδέα κάποιων φοιτητών του πανεπιστημίου του Μάιντς στη Γερμανία, την οποία μετέφερε στην Αλβανία μια Αλβανίδα φοιτήτρια άρχισε να υλοποιείται. Πρόκειται για τη μετατροπή σε ξενώνες για τουρίστες με χαμηλό βαλάντιο των 750.000 (!!!) οχυρωμένων πολυβολείων και καταφυγίων, με τα οποία είχε γεμίσει τη χώρα ένα ακόμη ίνδαλμα των εν Ελλάδι αριστερών, ο αλήστου μνήμης κόκκινος δικτάτορας Εμβέρ Χότζα.

Μετά την κατάρρευση του τυραννικού καθεστώτος, τα «οχυρά του Χότζα» πέρασαν στην ιδιοκτησία των δήμων, οι οποίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τα ενοικιάσουν σε ιδιώτες. Μάλιστα, αυτή την εποχή 10 Γερμανοί και 10 Αλβανοί φοιτητές μετατρέπουν σε ξενώνα με δυνατότητα στέγασης 8 ατόμων ένα καταφύγιο στην παράλια της Τάλε, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα Τίρανα, ενώ κι άλλα πολυβολεία σε παραλίες της Αδριατικής είναι υπό διαπραγμάτευση για να μετατραπούν σε ξενώνες. Υπολογίζεται ότι μέχρι του χρόνου θα έχουν γίνει περίπου χίλιες τέτοιες μετατροπές. Η τιμή για να περάσει κάποιος μια βραδιά σ’ έναν τέτοιο ξενώνα λογαριάζεται γύρω στα 8 ευρώ.

Αυτά, λοιπόν, συμβαίνουν στη γειτονική Αλβανία. Εδώ βέβαια πολυβολεία και καταφύγια δε διαθέτουμε, αλλά υπάρχει το «Σπίτι του Λαού» στον Περισσό και κάμποσα διαμερίσματα και λοιπά ακίνητα (η λεγόμενη «κομμουνιστική περιουσία»…) σ’ όλη την Ελλάδα, που τα’ χει αποσπάσει το ΚΚΕ από κληρονομιές αποθανόντων συντρόφων. Τώρα, λοιπόν, που το ΚΚΕ περνά σιγά -σιγά  στο πολιτικό περιθώριο, να μια καλή ιδέα για να λύσει το οικονομικό πρόβλημα που προκύπτει από τη μείωση της… πελατείας του: να μετατρέψει σε ξενώνες το «Σπίτι του Λαού» και τα άλλα ακίνητα!

Αμαλία Κουτσαβίτη