Γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ψήφισαν «λευκό» στην καταδίκη της βίας;

Ερωτηματικά έχει προκαλέσει η λευκή ψήφος των αριστερών κομμάτων κατά την πρόσφατη ψηφοφορία που ακολούθησε τη συζήτηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής για τη «βία» της Χρυσής Αυγής. Όπως έγινε γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψήφισε το σχετικό ψήφισμα, γιατί ήθελε να είναι πιο «σκληρό» και να αναφέρεται μέσα η συγκεκριμένη έκφραση «ρατσιστική βία», το δε ΚΚΕ για λόγους που δε διευκρινίστηκαν επακριβώς («άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»).

Μάλιστα, η στάση των κομμάτων της αριστεράς προκάλεσε ειρωνικά σχόλια μεγάλων ΜΜΕ, όπως «η αριστερά συμμαχεί στα κρυφά με την Χρυσή Αυγή», αλλά και εσωτερικές αντιδράσεις, όπως το μήνυμα του γραφικού βουλευτή Τατσόπουλου:

«Χοντρή γκάφα το «λευκό» του ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενο καταδίκης της Χρυσής Αυγής κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Δεν ήμουν παρών, αλλά μπορώ να καταλάβω πώς παγιδεύτηκε ο συνάδελφος βουλευτής που εκπροσωπούσε τον ΣΥΡΙΖΑ από την επιμονή της Νέας Δημοκρατίας να μην συμπεριλάβει στο κείμενο τον όρο «ρατσιστική βία». Έτσι όμως ο καλός συνάδελφος αποφάσισε να μην συνυπογράψει το κείμενο και να χάσει τη συνολική εικόνα. Προς τα έξω δόθηκε η εντύπωση «ανοχής» του ΣΥΡΙΖΑ προς τη συμμορία της Χρυσής Αυγής, κάτι που καλά γνωρίζω ότι δεν αληθεύει».

Η αλήθεια είναι πως τα κόμματα της αριστεράς με το «λευκό» τους κράτησαν αυτό που λέμε «πισινή». Γιατί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ έχουν την πρόθεση να δημιουργήσουν βίαια επεισόδια και δε θέλουν να δημιουργήσουν προηγούμενο καταδίκης της βίας από τη βουλή (η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσθεση της φράσης «ρατσιστική βία» είναι χαρακτηριστική. Θέλει να υπάρχει καταδίκη της συγκεκριμένης βίας κι όχι γενικά της βίας σε όλες της τις μορφές…). Εμείς περιμένουμε τις πρώτες εκδηλώσεις αριστερής βίας, μόνο και μόνο για να δούμε τις αντιδράσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Θα σκούζουν και θα συγκαλούν επιτροπές δεοντολογίας της βουλής όπως κάνουν τώρα για τους δύο πάγκους λαθρομεταναστών που έκαναν παρεμπόριο, ή θα κάνουν την… πάπια μπροστά στη βία των δικών τους παιδιών;

Αμαλία Κουτσαβίτη