Μοσχοβισί: Ανησυχώ για την αύξηση του ποσοστού της Χρυσής Αυγής στις προσεχείς εκλογές

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του Μνημονίου πραγματοποίησε χθες ο υπουργός των Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συναντήθηκε με τον «πρωθυπουργό» (υπό τις σημερινές συνθήκες της ξενοκρατίας πιστεύω πως πρέπει απαραιτήτως να βάζουμε τη λέξη μέσα σε εισαγωγικά…), στον οποίο μετέφερε το μήνυμα του Γάλλου προέδρου, το οποίο ήταν το εξής αφοπλιστικό: «πρώτα εφαρμογή του Μνημονίου κι ύστερα όλα τ’ άλλα»…

Ο Μοσκοβισί έδωσε και μια συνέντευξη στο κανάλι των μεγαλοεκδοτών (mega) και στον δημοσιογράφο Π. Τσίμα. Κι όπως ήταν φυσικό, οι δύο άνδρες εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, ο Μοσχοβισί ξεχάστηκε και του ξέφυγε η φράση «να αυξάνει το ποσοστό του στις προσεχείς εκλογές», σημάδι ότι το ίδιο θέμα είχε συζητηθεί και στη συνάντησή του με τον Έλληνα «πρωθυπουργό», που προφανώς τον ενημέρωσε για την αλματώδη αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής:

Π. Τσίμας: Διατρέχουμε τον κίνδυνο με την εξυγίανση των δημοσιονομικών να σπάσουμε την κοινωνική συνοχή και να σκοτώσουμε τη δημοκρατία. Βλέπουμε ήδη φασίστες να βγαίνουν στους δρόμους με μαύρα μπουφάν. Πώς να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο; Όχι μόνο ως Ελληνική Δημοκρατία, αλλά και ως Ευρώπη.

Π. Μοσκοβισί: Ανησυχώ ιδιαιτέρως όταν βλέπω ένα κόμμα φασιστών, όπως λέτε, ή νεοναζί, να αυξάνει το ποσοστό του στις προσεχείς εκλογές. Είναι δείγμα προσβολής του συλλογικού πνεύματος μιας χώρας.

Όμως, ενδιαφέρον έχει να δούμε ποιοι είναι αυτοί που ανησυχούν τόσο για τη σίγουρη ενίσχυση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής. Ο Π. Τσίμας είναι γνωστός. Ήταν δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» και στέλεχος του ΚΚΕ, μέχρι που ανακάλυψε τη… γοητεία της αυτοαποκαλούμενης «ελεύθερης» (ιδιωτικής) τηλεόρασης.

Με τον Μοσκοβισί, λοιπόν, έχουν κοινή ιδεολογική αφετηρία, μόνο που ο «Γάλλος» ήταν πολύ πιο αριστερός από τον Τσίμα: μέχρι το 1984, οπότε προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ήταν στέλεχος της ακροαριστερής «Επαναστατικής Κομμουνιστικής Λίγκας» (κάτι ανάλογο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.τ.λ.)…

Επίσης, ενδιαφέρον έχει η καταγωγή του Μοσκοβισί, η οποία είναι εβραϊκή κι απ’ τους δύο του γονείς, όπως αποκαλύπτει το βιογραφικό του:  “Born in Paris, he is the son of the influential Romanian-Jewish social psychologist Serge Moscovici and of the psychoanalyst Marie Bromberg-Moscovic…”

Αμαλία Κουτσαβίτη