Ο Μίκης ο… τουρκοφάγος σε νέες περιπέτειες

Όλα τα’ χαμε, ο… Μίκης μας έλλειπε! Πέρασε, λοιπόν, το καλοκαίρι και μαζί με τα… πρωτοβρόχια επανέκαμψε και ο 87χρονος Μίκης, νοσταλγός του Στάλιν αθεράπευτος, αλλά και πολιτικό εκκρεμές που πάει πότε δώθε και πότε κείθε. Τώρα τα’ βαλε με τα τουρκικά σήριαλ:

«Μπορεί να μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου, αν δεν το προσέξουμε όμως σίγουρα θα βρεθούμε εκτός του τόπου μας και της γλώσσας μας μια μέρα που δεν είναι μακρινή… Χθες το απόγευμα, ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι πρόβαλε το ένα πίσω από το άλλο δύο τούρκικες σειρές, μια ιστορικού  και μία ερωτικού περιεχομένου έτσι για ποικιλία. Η προκλητική αυτή στάση των καναλιών που προβάλλουν ανενδοίαστα ό,τι πιο ευτελές τους σερβίρει η τούρκικη προπαγάνδα, μοιάζει να προβληματίζει ελάχιστους. Στο βωμό του κέρδους –δεν θέλουμε ούτε να σκεφτούμε άλλους λόγους- τα ελληνικά κανάλια αγοράζουν ό,τι τους σερβίρει η τούρκικη τηλεοπτική αγορά η οποία ξέρει πολύ καλά τη δουλειά της. Σε μια Ελλάδα, αδύναμη να αντιδράσει, υπνωτισμένη λες από τα επανωτά χτυπήματα και μέσα στο στρόβιλο των τελευταίων μέτρων που δίνουν τη χαριστική βολή, η γείτων χώρα με γνωστή υψηλών προδιαγραφών προπαγάνδα βρήκε τη χρυσή ευκαιρία. Κύριοι των καναλιών, γιατί πέσατε στην παγίδα της ανθελληνικής προπαγάνδας;  Όλα αυτά που μας σερβίρουν –πέρα από το ….ιστορικό έκτρωμα- ουδόλως αντικατοπτρίζουν την εικόνα του τουρκικού λαού και της καθημερινότητας που βιώνει, παγιδευμένος ανάμεσα στη φτώχια και το μουσουλμανικό φανατισμό. Πρόκειται για την εικόνα μιας «άλλης» φανταστικής χώρας, αυτής που θέλουν δείξουν στην Ευρώπη για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Ας είμαστε σε εγρήγορση, ο εχθρός είναι προ των πυλών αν δεν μπήκε ήδη μέσα».

Ασφαλώς, κάθε λογικός Έλληνας δε μπορεί παρά να συμφωνεί με την παραπάνω τοποθέτηση, αλλά σημασία έχει και το ποιος λέει τι. Να μην ξεχνάμε, λοιπόν, πως ο σημερινός όψιμος… τουρκοφάγος είναι ο ίδιος άνθρωπος που ίδρυσε το 1986 τις περιβόητες επιτροπές ελληνο-τουρκικής «φιλίας», με πρόεδρο τον ίδιο. Υπό την ιδιότητά του αυτή, έδωσε πολλές συναυλίες στην Τουρκία μαζί με τον Ζυλφύ Λιβανελί, στις οποίες έδιναν κι έπαιρναν τα συνθήματα για την ελληνο-τουρκική «φιλία».

Τα τελευταία χρόνια, ο Μίκης επιχείρησε και πάλι να το παίξει… υπερπατριώτης, μόνο που σε επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα και σε συνάντησή του με τον Γιωργάκη εκλήθη και έσπευσε ασμένως να παραβρεθεί και να φωτογραφηθεί περιχαρής ανάμεσά τους. Τι να μας πει λοιπόν τώρα κι αυτός; Ποιος τον πιστεύει;

Αμαλία Κουτσαβίτη