Αντί για την ΑΟΖ, η συγκυβέρνηση θα ανακηρύξει …ΕΟΖ!

Μπορεί η τριμερής μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να μην οριοθετεί και να μην ανακηρύσσει τη χρυσοφόρα ελληνική ΑΟΖ (παρά τις παραμυθένιες προεκλογικές υποσχέσεις Σαμαρά), σύντομα όμως θα ανακηρύξει τις… ΕΟΖ. Δηλαδή, τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.

Μάλιστα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αφενός μεν αποκάλυψε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη υποβάλλει σχετικό αίτημα στην Κομισιόν, και αφετέρου δημοσίευσε και τα σημεία της Ελλάδος που θα γίνουν οι πρώτες ΕΟΖ: το νότιο τμήμα της Κρήτης και το νότιο τμήμα της Πελοποννήσου. Στο περιοδικό υπάρχει και συνέντευξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος υποστηρίζει πως η μόνη λύση για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και την εν συνεχεία οικονομική της ανάπτυξη, είναι οι ΕΟΖ. Όπως υποστηρίζει ο Σούλτς, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας «οργανισμός ανάπτυξης», όπου Ευρωπαίοι και Έλληνες πολιτικοί θα εντοπίζουν έργα άξια να τύχουν υποστήριξης και θα ελέγχουν την εισροή των σχετικών κονδυλίων, ενώ το ελληνικό κράτος θα πρέπει να δεχτεί να εφαρμόζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταρρυθμίσεις επί ελληνικού εδάφους.

Να πούμε, όμως και πέντε πραγματάκια για τις ΕΟΖ, για να μαθαίνουν κι αυτοί που δεν ξέρουν. ΕΟΖ, λοιπόν, είναι μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή ενός κράτους η οποία παραχωρείται ή και πωλείται ακόμα σε πολυεθνικές εταιρείες. Εκεί, οι «επενδυτές» θα έχουν δικαίωμα να κάνουν ότι τους συμφέρει επί των υλικών, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος, χωρίς «γραφειοκρατικά εμπόδια» και «συλλογικές συμβάσεις εργασίας». Αυτό σημαίνει πως οι  μισθοί καθορίζονται κατόπιν προφορικής συμφωνίας των εκπροσώπων της εταιρείας και του κάθε ενδιαφερόμενου για εργασία και σε κάθε περίπτωση είναι αισθητά μικρότεροι απ’ αυτούς που ισχύουν εκτός ΕΟΖ.

Για ασφάλιση ας μη μιλάμε καλύτερα, μιας και είναι… άγνωστη λέξη στις ΕΟΖ. Κι όπως καταλαβαίνει κανείς, οποιαδήποτε επέμβαση των φορέων του ελληνικού κράτους στις τυχόν αυθαιρεσίες των «επενδυτών» θα είναι απαγορευτική, καθώς θα απειλούν με αποχώρηση, άρα και μαζική ανεργία. Συμπερασματικά, το κράτος χάνει κάθε έλεγχο της περιοχής της ΕΟΖ, η οποία θυμίζει εντονότατα τα φέουδα του μεσαίωνα! Επίσης, είναι σίγουρο πως οι ΕΟΖ θα προσελκύσουν μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών, οι οποίοι δε θα έχουν κανένα πρόβλημα να εργάζονται υπό μεσαιωνικές συνθήκες…

Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που μας υπόσχονταν προεκλογικά οι σημερινοί συγκυβερνήτες! Όσο για την ΑΟΖ, τι να την κάνουμε αφού θα έχουμε τις… ΕΟΖ;

Αμαλία Κουτσαβίτη